Materiale Guide: Hvad er dit tøj lavet af? - PAG STUDIO

Materiale Guide: Hvad er dit tøj lavet af?

Materiale Guide: Hvad er dit tøj lavet af?

Lær at kende de forskellige materialer, som dit tøj er lavet af. Det er en fordel, når du skal vaske dit tøj, og når du skal vælge nyt.

Det er altid en god idé at følge tøjets vaskeanvisning, men det er også en fordel, at vide hvordan tøjet skal behandles, når du ikke har det på.

Her er Porte Á Gauche's materiale guide, som du altid kan ty til, hvis du er i tvivl om tøjets materialer inden du foretager et køb, eller hvis du bare gerne vil have vejledning.

Bomuld

Hvad er bomuld?

Bomuld stammer fra bomuldsplanten, og er let at spinde og farve. Da bomuld er af naturlige fibre, foretrækker mange bomuld af miljømæssige årsager heraf ofte økologisk bomuld.

Hvorfor vælge bomuld?

Bomuld er blødt og behageligt mod huden. Bomuld er generelt billigt at fremstille, men findes i mange forskellige kvaliteter alt efter hvilke fibre der er anvendt.

Bomuld blandes ofte sammen med andre fibre, som polyester, viskose eller akryl som bevirker at tøjet krymper eller krøller.

Sådan behandler du tøj i bomuld.

Tøj produceret i bomuld er som oftest ret nemt at vaske ved blot 30 - 40 grader, hvis blot du følger tøjets vaskeanvisning. Bomuld er kendt for at krympe, men der er ikke reglen. Se derefter igen i vaskeanvisningen, som ofte fortæller om der er chance for om tøjet krymper, eller skal vaskes ved et specifikt program.

Uld

Hvad er uld?

Uld stammer fra dyr, oftest fra får, men du finder også tøj strikket af uld fra eksempelvis alpakaer eller andre dyr med pels.

Der findes forskellige typer uld for eksempel kashmiruld, angorauld og mohairuld.

Hvad er cashmereruld?

Cashmereuld kommer fra kashmirgeden, som lever i Tibet, Mongoliet og Afghanistan og findes i mange forskellige prisklasser alt efter finhed og renhed. Cashmere er kendt for ikke at klø, men kan godt fnugge lidt.

Hvad er angorauld?

Angorauld stammer fra angorakaninen og er blød og ikke kradsende, ligesom fåreuld kan være. Angorauld blandes dog ofte med fåreuld for at gøre garnet stærkere.

Hvad er mohairuld?

Mohairulden stammer fra mohairgeden (angorageden), og har typisk mindre fylde end fåreulden, og kan minde om silke, når det spindes.

Hvad er merinould?

Merinould betegner uld fra merinofåret, men der findes mange forskellige racer af merinofåret, og der er derfor forskel på uldfibrene. Merinould har ofte tyndere fibre end de fleste typer fåreuld, hvilket gør, at det ikke kradser, og er velegnet til uldundertøj.

Hvad er vaskebjørnsstrik?

Nogle af vores strikketrøjer, som forhandles hos Porté A Gauche, er produceret i garn spundet fra vaskebjørne. Vaskebjørnestrik kan være i en mere eksklusiv prisklasse, da vaskebjørnenes pels kun kan reddes én gang om året og spindes til garn.

Hvorfor vælge vaskebjørnsuld?

Garnet er eksklusivt og er samtidig blødt, let og komfortabelt.

Hvorfor vælge uld?

Tøj lavet af uld er godt til, når du skal holde dig varm, men er også temperaturregulerende og kan derfor virke kølende. Ren uld kan godt kradse en smule, og derfor er der tit blandet andre materialer i din uldtrøje eksempelvis bomuld. Uld indeholder lanolin, som gør materialet modstandsdygtig overfor snavs og lugt. En uldtrøje er derfor en holdbar investering, grundet de naturlige egenskaber uld har.

Sådan behandler du tøj i uld.

Uld krymper let, og du skal derfor altid kigge i vaskeanvisningen. Uld tåler ikke høje grader og temperaturskift. Har du en god vaskemaskine, er det bedst at vaske på uldprogram frem for i hånden, da det er svært at styre temperaturen, når du håndvasker. Uld tåler heller ikke en tur i tørretumbleren. 

Hør (linen)

Hvad er hør?

Hør er et naturligt materiale, som udvindes fra hørplanten, og går også under navnet linen eller linned. Stoffet kan fremstå lidt grovere og mere mat end eksempelvis bomuldsstof, og anvendes ofte til at producere mere afslappet tøj som skjorter og løse bukser. 

Hvorfor vælge hør?

Hør er utrolig god til at absorbere fugt, men er samtidig også meget hurtig tørrende. Derfor kan det være behageligt at bære hør på varme sommerdage, hvor man har brug for at holde sig tør og knap så svedig. Fibrene i hørstof er hule, hvilket er en fordel, når du ønsker at bære noget let og luftigt, da luft nemmere kan strømme igennem stoffet.

Sådan behandler du tøj i hør.

Hør krøller en del, så det kan være en fordel at have et godt strygejern. Hos Porte Á Gauche anbefaler vi dog altid at dampe tøjet, da det giver det flotteste resultat. Du kan købe professionelle tøjdampere her.

Hør skal som oftest vaskes skånsomt. Det bedste er at kigge i vaskeanvisningen, for at være sikker på at du renser tøjet korrekt.

Silke

Hvad er silke?

Silke er et ældgammelt materiale, som kan føres tilbage til cirka 2600 f.kr. i Kina. Silke stammer fra silkesommerfuglen, hvor man anvender sommerfuglelarvens kokon, til at producerer silkegarn. Det endelige silkestof har et eksklusivt udseende, som er blødt og er glansfuldt.

Hvorfor vælge silke?

Silke har små hulrum, som let absorbere og bortleder væske, som kan være en fordel, hvis du har det varmt. Silke er let og luftigt at have på, og generer ikke huden eller frembringer statisk elektricitet.

Sådan behandler du silke

Har du tøj i silkemateriale, skal du vaske det skånsomt og højst ved 30 grader. Dette kommer dog an på vævningen, som er forskellig fra alle styles, så følg derfor altid vaskeanvisningen på indersiden af dit tøj.

Ønsker du at stryge silke, anbefaler vi at anvende lave temperaturer. Den bedste løsning er en tøjdamper, som er mere skånsomt for silkematerialet, og får samtidig tøjet til at falde pænere. Du kan købe professionelle tøjdampere hos Porte Á Gauche her.

Viskose

Hvad er viskose?

Viskose blev oprindeligt fremstillet, som et billigere alternativ til silke, og er lavet af regenererede fibre fra nedbrudt og kemisk behandlet træ. Viskose går også under navnet rayon. Viskose varierer i kvalitet og føles forskelligt alt efter, hvordan det er fremstillet. Viskose kan enten være fremstillet af lange fibre, som resulterer i et skinnende og silkeagtigt materiale, eller være fremstilles af kortere fibre, som resulterer i et materiale, der minder om uld eller bomuld.

Hvorfor vælge viskose?

Viskose er blødt og føles behageligt på huden, falder flot og bliver ikke statisk elektrisk. Dog krøller viskose let og kan miste sin styrke, når det bliver vådt. Der kan dog iblandes andre typer materialer, som gør, at stoffet agerer anderledes.

Sådan behandler du viskose

Viskose skal som udgangspunkt altid vaskes ved lave temperaturer, under 40 grader eller vaskes ved koldt vand i hånden. Følg altid vaskeanvisningen da det enkeltes materiales sammensætning og vævning kan have indflydelse på, hvordan du skal rense tøjet.

Viskose har en tendens til at krølle, og her kommer du langt med en tøjdamper, som får tøjet til falde flottere end med et strygejern. Du kan købe professionelle dampere til dit tøj hos Porte Á Gauche her.

Elastan

Hvad er elastan?

Elastan går også under betegnelserne lycra, dorlastan, spandex eller spandrille. Elastan er lavet af polyurethan og polyethylenglycol, som enten er plast eller syntetiske harpikser. Elastan føles glat, er meget modstandsdygtigt og bliver nemt tørt. Elastan anvendes ofte til sportstøj og blandes ofte med polyamid for at forbedre komforten for eksempel i leggins, strømper eller badetøj. 

Hvad er fordelene ved elastan?

Da elastan er meget elastisk, er det med til at holde formen på dine lækre jeans, stramme kjoler og lingeri. Elastanen gør, at dit tøj er blødere at have på og sikre dig mere bevægelsesfrihed. For eksempelvis at gøre din yndlings T-shirt let at få over hovedet, eller for at få tøjet til at sidde tæt til kroppen er der ofte iblandet elasthan.

Sådan behandler du elastan

Da elastan oftest indgår som et blandingsprodukt sammen med andre materialer, er det vigtigste at du følger vaskeanvisningen i det enkelte stykke tøj.

Nylon (polamid)

Hvad er nylon?

Nolyn kaldes også poyamid og er et syntetisk materiale, som ofte bruges til strømpebukser. Nylon kombineres ofte med andre materialer, for at gøre stoffet slidstærk, strækbart eller holdbart.

Hvad er fordelene ved nylon?

Nylon er slidstærkt, elastisk, krøller og krymper stort set ikke.

Sådan behandler du tøj i nylon.

Nylon er følsomt overfor varme, og du må derfor ikke stryge nylon ved alt for høje grader. Ligeledes vaskes nylonstof som oftest ved maksimalt 40 grader. Følg dog altid vaskeanvisningen i det enkelte stykke tøj, da sammensætningen af materialer afgør, hvordan dit tøj skal vaskes.

Polyester

Hvad er polyester?

Polyester er et syntetisk materiale, vis fibre ofte blandes med andre materialer for eksempel i denim eller til træningstøj. Alt efter vævningen kan polyester laves til plys, så det ligner uld, eller væves helt tyndt, så det kan ligne silke eller chiffon.

 Hvad er fordelene ved polyester?

Polyester er slidstærkt og holdbart og krymper ikke. Polyester bliver hyppigt anvendt, enten alene eller sammen med andre materialer, på grund af polyesters mulighed for at tage mange former alt efter vævningen, og er et billigere materiale.

Sådan behandler du tøj i polyester.

Polyester vaskes som oftest ved maksimalt 40 grader. Vær dog forsigtig med tøj lavet af polyester med tynde vævninger, altså det som til forveksling ligner silke, da disse oftest skal vaskes mere skånsomt. Følg dog altid vaskeanvisningen i det enkelte stykke tøj, da sammensætningen af materialer afgør, hvordan dit tøj skal vaskes.

Akryl

Hvad er akryl?

Akryl er et syntetisk materiale lavet af olie. Akryl kan produceres så det ligner og føles som uld, med en 100% akryl strikketrøje kan nemt føles plastikagtig. Der i blandes ofte akryl i strikketrøjer, med for eksempel uld, for at gøre trøjen billigere.

Hvad er fordelene ved akryl?

Akryl giver en blød fornemmelse, tørrer hurtigt og holder på farverne.

Sådan behandler du tøj i akryl.

Akryl er meget varmefølsomt og bør ikke vaskes over 40 grader. Følg dog altid vaskeanvisningen i det enkelte stykke tøj, da sammensætningen af materialer afgør, hvordan dit tøj skal vaskes. Er du i tvivl om, hvordan akryl skal vaskes eller tøj indeholdende akryl, så vask hellere på 30 grader.