Klæd dig efter din kropstype - PAG STUDIO

Klæd dig efter din kropstype

Klæd dig efter din kropstype

Tøj til din kropsform

Er dit skab begyndt at være lidt uinspirerende? Har du fået nyt arbejde og skal udvide dit sortiment af work-wear? Har du lyst til at udvikle din personlige stil? Så googler du dig måske frem til "klæd dig efter din kropstype".

Her vil de traditionelle kropstyper sikkert fange din interesse med råd om, hvordan du klæder dig efter din kropsform, hvis din krop er æbleformet, pæreformet, timeglasformet, søjleformet, drenget, eller du er formet som en omvendt trekant. Disse begreber kan hurtigt skabe en følelse af forvirring. Hvad hvis man ikke synes, at man passer i nogen af kategorierne? Hvad hvis man ikke føler sig omvendt-trekant-formet? I dette blogindlæg vil Karina, stylist og ejer af Porte á Gauche, guide dig til hvilke råd du skal følge og hvilke råd der ikke giver mening at følge.

 

“I have always believed that fashion was not only to make women more beautiful, but also to reassure them, give them confidence.”

– Yves Saint Laurent

 

De traditionelle begreber for kropsformer kan virke lidt gammeldags, og det synes vi også hos Porte á Gauche. Hvem har egentlig lyst til at se sig selv som æbleformet? Vi kvinder skal huske at tale pænt til og om vores kroppe, også når det handler om at købe nyt tøj. Tøj er nemlig en måde at få det ydre til at harmonere med det indre. Når vi eksempelvis har en kjole på vi elsker, der sidder godt, føler vi os selvsikre og klar til at tage enhver udfordring op.

Heldigvis er begreberne for kropstyper, sidenhen blevet opdateret til en mere moderne ordlyd og dem slutter vi os til. Herunder kan du se eksempler på bl.a. hvilken kjole passer til din kropsform. 

Se en oversigt over de traditionelle kropstyper her: 

Timeglas

Kendetegn:

 • Fyldige bryster og hofter/lår
 • Smal talje
 • Skuldre og hofter er samme bredde

 Styles der virker:

 • Skjorter med smalle ærmer og bluser/toppe uden ærmer
 • De fleste bukse-styles sidder godt på dig
 • Slå-om kjoler eller kjoler med talje  

Kurvet

Kendetegn:

 • Fyldige bryster, mave og numse
 • Smalle skuldre
 • Velproportioneret ben

 Styles der virker:

 • Skjorter med V-udskæring og knapper
 • Smalle jeans og stumpebukser
 • Kjoler der fremhæver talje og højtaljede nederdele 

Dråbe

Kendetegn:

 • Smalle skuldre og overkrop
 • Smal talje
 • Fyldige lår, numse og hofter

 Styles der virker:

 • Skjorter/bluser der sidder løst foroven og ind i taljen, med mønster eller print
 • Jeans og stramme bukser
 • Slå-om kjoler eller kjoler med V- eller bådudskæring 

Cocktail

Kendetegn:

 • Brede skuldre
 • Smal talje
 • Smalle hofter

 Styles der virker:

 • Skrå ærmer og skjorter/bluser med V- eller bådudskæring
 • Boyfriend-jeans og bukser med vide ben
 • Kjoler uden ærmer, med A form

Oval

Kendetegn:

 • Skuldre, mave og hofter har samme bredde
 • Mindre barm
 • Aflang kropsform

 Styles der virker:

 • Skjorter med fokus på talje, V-udskæring og knapper
 • Bukser med stramme ben
 • Kjoler med bælte eller print der skærer dig over, f.eks. i taljen

Atletisk

Kendetegn:

 • Slank, smalle skuldre og hofter
 • Små bryster
 • Lange, slanke ben

 Styles der virker:

 • Korte skjorter/bluser i let materiale.
 • Højtaljede bukser, vide ben og stramme jeans
 • Kjoler til knæet eller lige over, nederdel i A-form

For langt de fleste kvinder gælder det om at fremhæve taljen, selvom du tænker at du ikke har så meget talje, kan dét at fremhæve den, virkelig gøre en forskel for dit outfit. 

Selvom de traditionelle grupperinger kan give dig en ide om, hvad du skal gå efter, kan du sagtens være en kombination af flere typer, du skal derfor undgå at miste modet, hvis du ikke føler at din personlige stil passer med den kropsform du har og de regler du ”burde” følge.

 

Vær en rebel og prøv noget andet tøj til din kropsform

I mange artikler og guides online kan du læse om, hvad du må og ikke må når du skal finde nyt tøj til din kropsform - for det meste hvad du ikke må. De mange artikler giver et godt indblik i, hvordan de forskellige styles f.eks. falder på din krop eller hvilken skjorte-type der passer bedst hvis du eksempelvis har mave. Hvis du derimod ligger midt imellem to kropstyper, kan artikler og guides også forvirre mere end de faktisk hjælper dig.

For Karina giver det mening at følge rådene som en slags inspiration, men de skal ikke følges minutiøs. Hvis du ukritisk følger rådene, begrænses udviklingen af din personlige stil.

 

"Style is a way to say who you are without having to speak."
— Rachel Zoe

 

Og det er nemlig din personlighed, smag og personlige stil som sætter rammerne, mener Karina. Hun oplever ofte, at kvinder ikke føler, at de ser godt ud i f.eks. bukser med vide ben. Men stilen fungerer på rigtig mange kropstyper, så længe du vælger en rigtig størrelse, farve og styler dem med en overdel der passer. Synes du bukser med vide ben tit er for lange eller ikke passer, så fortvivl ej, bukser kan nemlig nemt lægges op efter dine behov.

Ved overvejelse af en bestemt style, spiller din blufærdighed også ind. I mange guides kan kvinder med en stor barm læse, at V-udskæring er den bedste udskæring, men hvis det ikke falder i din smag med en V-udskæring, handler det om at finde en bluse der passer til dine ønsker. En skjorte med knapper kan nemt styles i forhold til, hvor nedringet den skal være og hvor meget hals/barm du vil vise. Har du fundet en nedringet overdel, men du synes det bliver for nedringet til din smag, kan du sagtens tage en top under overdelen, det kan give den rigtige V-udskæring uden at vise kavalergang.

Det handler rigtig tit også om at finde den rigtige størrelse bluse og en BH der passer. Så sidder de forskellige bluser og skjorter nemlig pænere på din krop, og du vil få lyst til at prøve noget anderledes end normalt.

Når du skal købe nyt tøj køber du måske det du kender. Du bruger normalt en bestemt type bukser, din skjorte er hvid og din personlighed skinner ikke igennem hvor du gerne ville. Du kan måske ikke helt gennemskue hvilke ændringer du skal lave for at udtrykke hvem du er.

Her mener Karina, at man skal blæse på de nedskrevne regler og komme ud og prøve en masse styles af. Tøj skal være en leg, det er vigtigt at lege klæd-ud-leg indtil det rigtige sæt er der. Både med sit eget tøj man har i skabet, men også når man er ude efter nyt tøj. Man skal nemlig prøve nogle ting af, før man ved hvad man kan lide.

Brug en søndag på at ”lege” med dit skab og prøv dit tøj af i forskellige sammenhænge. Se hvad der passer, ikke passer, hvad du kan lide, hvad du ikke kan lide samt hvilke farver, prints og styles du elsker. Karina udfordrer altid dem hun styler. Har du måske gået og skævet lidt til en læder-nederdel i en farve du aldrig ville vælge, udfordrer Karina dig til at prøve den på.

 

 
“Personal style is accepting who you are.”
- Diane Von Furstenberg

 

 

Styling – i bund og grund handler det om styling

At klæde sig på efter sin kropsform handler ifølge Karina, helt og holdent om, at tøjet sammensættes ordentligt til dig. Alle har forskellige kropsforme og kan lide noget forskelligt, og det er derfor hun ser styling som et værktøj til at nå sit mål om at klæde sig efter sin kropstype.

Shopping skal være en fornøjelse, ikke en pligt, og Karina giver kompetent og personlig rådgivning. Når du får en styling af Karina, ser hun på dig. Hun hører hvad du kan lide, hvad anledningen er til at du skal have nyt tøj samt hvilke farver, mønstre, prints, styles der er dine favoritter. Derudover prøver hun altid at udfordre dig ved at få dig til at prøve en kjole eller bluse med et specielt print eller materiale, du måske ikke selv havde valgt, men som Karina qua sine mange års erfaringer kan se vil se godt ud på dig.

I butikken kan du også mærke materialerne, og selvom en style i princippet ikke passer ind i de regler der er for din kropsform, men er det dit yndlingsmateriale, -print, -farve, -style, mener Karina at det er en rigtig god ide at prøve det alligevel. Man kan jo altid bare prøve.

Så, er det tid til at blive udfordret og få din personlige stil bragt til et nyt niveau? Har du mod på at sætte regler om din kropsform lidt i baggrunden og dig selv først?

I Porte á Gauche står Karina og resten af butikken klar til at hjælpe dig. Du kan booke en tid til personlig styling her  for at få Karinas fulde opmærksomhed, eller læse mere om vores styling events her. Til vores styling events hjælper Karina dig og dine veninder/kollegaer med at finde det rigtige tøj til jeres kropstyper og personligheder.

Derfor, husk at regler er til for at blive brudt, og det gælder også regler om tøj til din kropsform.

 

 

A woman is never sexier than when she is comfortable in her clothes.”
– Vera Wang

 

 

 

Karinas 3 råd til tøj efter kropsform 

 1. Råd omkring "Klæd dig efter din kropsform" kan være gode guidelines, men føl dig ikke begrænset af det du kan læse online. Prøv dig frem med velkendte materialer eller farver, men hvis du synes en utraditionel style er pæn, så prøv den! Måske er det den som får dig til at stråle!

 

 1. Når det handler om kropsform og tøj, er det vigtigste, at du føler dig tilpas. Bukser skal sidde godt og skjorter skal have en udskæring, der passer til det du kan lide. Din personlige mening og stil er vigtigere end nedskrevne regler om "Sådan klæder du dig efter din kropstype".

 

 1. Køb online kan være en god ide, hvis du har travlt med karriere og børn, men hvis du tit oplever, at du ikke har udvikling i din stil, at du ofte skal bytte og returnere, er det vigtigt at komme ned i butikken og få en styling. Du kan bestille tid online, så din tid udnyttes bedst muligt. At booke en tid sparer også tid på den lange bane, fordi du får flere sæt på en gang, som kan fungere på kryds og tværs, så du ikke går ud og ”klat-køber”. Når du køber lidt her og der, så ender du med et usammenhængende skab, der i sidste ende er lige så uoverskuelig som før.